TNPSC Group 1 Exam : general knowledge questions and answers Quiz -1 - Vijayan Notes

TNPSC Group 1 Exam : general knowledge questions and answers Quiz -1

TNPSC Group 1 Exam : general knowledge questions and answers Quiz -1
tamil general knowledge

General Knowledge Questions for TNPSC Group 1 Examination are given here. These were asked in previous year group 1 exam.


TNPSC Group 1 Exam: general knowledge quiz 


1. In vaccum all objects fall with

(A) same acceleration and heavy bodies reach ground first
(B) same acceleration and reach the ground at the same time
(C) different acceleration and reach the ground at different time
(D) different acceleration and heavy bodies reach ground first

Answer: [Option B ]

2. The time of reverberation of a hall can be decreased by

(A) having a number of loud speakers
(B) opening all windows and doors
(C) closing all windows and doors
(D) speaking loudly

Answer: [Option B ]

3. Which spectroscopy is used in chemical examination of interstellar space?

(A) Microwave Spectroscopy
(B) Infrared (IR) Spectroscopy
(C) Raman Spectroscopy
(D) NMR Spectroscopy

Answer: [Option A ]

4. The Indian Salt Petre is

(A) Ammonium nitrate (NH4 NO3)
(B) Sodium nitrate (Na NO3)
(C) Potassium nitrate (KNO3)
(D) Calcium nitrate Ca (NO3)2

Answer: [Option C ]

5. The unit for equivalent conductivity is

(A) ohm-1cm-1
(B) ohm-1 cm-1 eq-1
(C) ohm-1 cm2eq-1
(D) S cm-2eq-1

Answer: [Option C ]

6. The main constituent of steel in India are

(A) Ni and Cu
(B) Mn and Cr
(C) Fe and Cu
(D) Ti and Cr

Answer: [Option B ]

7. The end product of anaerobic respiration is

(A) Acetyl Co-A
(B) Ethanol alchol
(C) Pyruvic acid
(D) Succinic acid

Answer: [Option B ]

8. Golden rice is a genetically modified crop. Where the incorporated gene is meant for biosynthesis of

(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

Answer: [Option A ]

9. Most widely used bioweapon is

(A) Bacillus subtilis
(B) Vibrio cholerae
(C) Bacillus anthracis
(D) Escherichia coli

Answer: [Option C ]

10. Among the following plants, which one has oil repelling property?

(A) Tobacco
(B) Maize
(C) Hibiscus
(D) Aloe Vera

Answer: [Option D ]

11. What happens in human Thalassemias?
1. reduce alpha — globin synthesis
2. reduce beta — globin synthesis
3. enhance alpha and beta — globin synthesis

(A) 1 alone correct
(B) 2 alone correct
(C) 1 and 2 are correct
(D) 3 alone correct

Answer: [Option C ]

12. Which of the following plant boosts the production of red blood cells?

(A) Turmeric
(B) Tulsi
(C) Lemon grass
(D) Mustard

Answer: [Option C ]

13. Consider following statements :
1. 21 June — Summer solstices more radiation received by northern hemisphere.
2. 23 September — Autumn equinox not equal radiation in both hemisphere
3. 22 December — Winter solstice more radiation received by southern hemisphere
Select the correct answer using the code given below :

(A) l and 2
(B) l and 3
(C) 2 and 3
(D) l, 2 and 3

Answer: [Option B ]

14. How many seismic zones grouped in India?

(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 8

Answer: [Option A ]

15. Sabarmathi river flowing states are

(A) Madhya Pradesh, Rajasthan and Gujarat
(B) Gujarat and Rajasthan
(C) Madhya Pradesh and Bihar
(D) Maharastra and Jharkand

Answer: [Option A ]

16. With reference to black soil, consider the following statements :
1. It is generally clayey, deep and impermeable.
2. They swell and become sticky when wet and shrink when dried.
3. It retains the moisture for a very long time.
Which of the above statements is/are correct?

(A) 1 only
(B) l and 2 only
(C) 3 only
(D) 1,2 and 3

Answer: [Option D ]

17. Different types of vegetation is found in different parts of India — due to

(A) Topography
(B) Unequal distribution of Rainfall and Temperature
(C) Soil
(D) Temperature and soil

Answer: [Option B ]

18. Creamy layer concept was first introduced in the case of

(A) Lakshmikant Sukla Vs State of Uttar Pradesh
(B) Indra Sawhney Vs Union of India
(C) K.K. Roy Vs State of Tripura
(D) Jitender Kumar Vs State of Uttar Pradesh

Answer: [Option B ]

19. Agricultural crop insurance was introduced by Government of India in

(A) 1986
(B) 1984
(C) 1985
(D) 1989

Answer: [Option C ]

20. Golden Quadrilateral distance between Chennai and Kolkatta is

(A) 1684 Km
(B) 1453 Km
(C) 1290 Km
(D) 1419 Km

Answer: [Option A ]

21. Which of the following statements about the first amendment to the constitution is are true?
I. The first amendment was enacted in 1952.
II. The first amendment was enacted before the first general elections.
III. It was enacted by the provisional parliament.

(A) I and II are true
(B) II and III are true
(C) I and III are true
(D) I, II and III are true

Answer: [Option B ]

22. Which one of the stages of Man’s progress is not properly Matched?

(A) Primitive food collecting stage — Stone Age
(B) Advance food collecting stage - Mesolitic Age
(C) Food production stage — Chalcolitic Age
(D) Urbanisation — Bronze Age

Answer: [Option C ]

23. The most outstanding Buddhist writer in Sanskrit was

(A) Kalidasa
(B) Asvaghosa
(C) Bharavi
(D) Kumaradasa

Answer: [Option B ]

24. Arrange in chronological order :
1. Battle of Chausa
2. Death of Babar
3. Battle of Kanaoj
4, Death of Akbar

(A) 1-2-3-4
(B) 4-3-2-1
(C) 2-1-3-4
(D) 3-1-2-4

Answer: [Option C ]

25. Select the correct answer:
1. Ram Mohan Roy accepted the concept of God propounded by the Upanishads.
2. Swami Dayananda accepted the Western ideas.
3. The social reform leaders fought for the problems of women and depressed classes
4. 1918 the form for Brahminicial organisation South, Division liberal federation was started

(A) 1, 2, 3 are correct 4 only not correct
(B) 1, 3, 4 are correct 2 only not correct
(C) 1, 2, 3, 4 are correct
(D) 2,3,4 are correct 1 is not correct

Answer: [Option A ]

Thanks for reading this TNPSC Group 1: general knowledge questions and answers Quiz 1 . If you find this useful, please share it with your friends!


EmoticonEmoticon

Formulir Kontak